Sektor:   Entertainment

Initial take: MindArk

Publicerad 2023.07.24

Vi inleder bevakning av MindArk PE (”MindArk” eller ”Bolaget”), ett svenskt underhållningsbolag som har utvecklat och drivit spelet Entropia Universe sedan 2003. Spelet är ett så kallat massively multiplayer online roleplaying game (MMORPG) och har en unik ekonomisk modell, där spelare kan köpa och sälja virtuella varor och tjäna riktiga pengar i spelet.

Lång historik

MindArk har en lång historik och har sedan starten år 2003 ökat sin omsättning med en CAGR på drygt 16,5 %. Lönsamheten har varierat från år till år, men bolaget uppvisat positiva resultat i majoriteten av åren sedan grundandet.

Ny spelmotor

MindArk är för närvarande i processen att uppgradera spelmotorn till Unreal Engine 5, vilket kommer att ge spelarna en mer realistisk spelupplevelse med förbättrad grafik, innehåll och prestanda. I tillägg kommer bolaget kunna lansera Entropia Universe på fler plattformar, såsom mobil och spelkonsol. Uppgraderingen kräver investeringar som kostar pengar och tar mycket tid i anspråk av bolagets utvecklare.

Omorganisering

För att bibehålla lönsamhet i samband med de stora kostnaderna för uppgraderingen av spelmotorn har bolaget annonserat en omfattande omorganisering, där upp till 40 % av de anställda kan komma att varslas samtidigt som bolaget ökar sitt fokus på att integrera AI i verksamheten. Om åtgärden är framgångsrik är vår bedömning att bolaget står inför en kraftig lönsamhetsförbättring. Givet bolagets finansiella historik, solida balansräkning och framtida tillväxtmöjligheter anser vi att det kan finnas uppsida i aktien framöver. I vårt huvudscenario där vi applicerat en säkerhetsmarginal på 45% ser vi en potentiell uppsida i aktien på drygt 83 % för 2025E.