Vilka är Kalqyl?

Vi är ett gäng passionerade aktienördar som älskar börsen, investeringar och allt vad det innebär. Tillsammans driver vi Kalqyl, ett analysbolag med en snabbväxande plattform och en unik räckvidd bland nordiska investerare. Vår story

Kalqyl började som ett passionsprojekt med start under pandemisommaren 2020 av Oliver Hamrin, Pontus Fredriksson och Peter Westberg. Idén var inledningsvis inte glasklar, men det var tydligt att det fanns ett enormt intresse efter aktie- och bolagsanalys i Norden. Vi fastnade därför snabbt för idén att bygga ett analysbibliotek som kunde förvaras och vara sökbart på ett helt annat sätt än vad som var möjligt på Twitter, där vi hade delat våra bolagsanalyser tidigare under pseudonumerna Professor Kalkyl (Oliver), Carl-Philip Silwersköld (Pontus) och Matematikern (Peter). Plattformen öppnades också upp för externa skribenter att publicera sin texter på med inspiration från framför allt amerikanska Motley Fool och Seeking Alpha.

Läsartrafiken ökade snabbt och inom bara ett halvår efter lansering uppmätte vi läsarsiffror som nästan matchade några av de redan etablerade analyshusen i Sverige, varpå vissa hade bedrivit sina verksamheter i över 20 år.

Vi har sedan start haft ett läsvänligt analysformat för våra uppdragsanalyser, där det primära fokuset hela tiden har varit att skriva analyser som syftar till att vara tydliga och skapa förståelse för bolagets kärna och själ. Vår övertygelse har hela tiden varit, och är fortfarande, att mer text, fler variabler och fler siffror inte nödvändigtvis översätts till en bättre läsupplevelse eller bidrar till att skapa större förståelse för ett bolag.

Ganska exakt ett år efter lansering blev Kalqyl uppköpt av finanskoncernen Spotlight Group (augusti 2021). Uppköpet medförde att vi nu har resurser för att ta plattformen till nästa nivå och ett mer omfattande nätverk av nordiska noterade bolag att arbeta med.Vår story