#1 Tankar om Omaha

2022/05/12

Skribent: Peter Westberg

Lilla Omaha, som är beläget nästan exakt mitt i USA, stal under förra helgen rampljuset från Wall Street när staden förvandlades till kapitalismens mittpunkt. Utöver huvudkaraktärerna Warren Buffett och Charlie Munger och några av världens mest förmögna och framstående människor som till exempel Bill Gates och Tim Cook vallfärdade omkring 30 000 affärskvinnor, affärsmän, aktienördar, riskkapitalister, fondförvaltare med mera från hela världen till lilla Omaha för det största kult-eventet i finansbranschen, Berkshire Hathaways årsstämma.

Det hela började med att vi flög till Chicago. Total flygtid landade på elva timmar på ditvägen. Vi bilade sedan från Chicago till Omaha. Vi hade dock inte bokat någon bil i förväg vilket skulle visa sig vara ett stort misstag. Först fick vi ett förslag om att hyra bil på Hertz för 1 800 dollar, alltså närmare 20 000 kr, för tre dagar. Vi tackade artigt nej och letade vidare.

Efter mycket om och men fick vi tag på en bil på Chicagos flygplats för en rimligare peng. Bilfärden till Omaha tog åtta timmar inklusive matstopp. Det var jäkligt häftigt att bila den sträckan och på så vis även få uppleva USAs landsbygd. Nördiga som vi är satt vi och spanade efter Amazon delivery vehicles och andra amerikanska noterade bolag. När vi exempelvis fick syn på Casey’s, som är USAs motsvarighet till Shell och som har ett börsvärde på hela 7,3 miljarder dollar, var det givet att stanna och spana in macken.

Vi kom fram till Omaha omkring 2 PM. Då var klockan 09:00 i Sverige och vi hade varit vakna i nästan 30 timmar. Både Oliver och Tobias hade dock sovit en del på både planet och i bilen. Jag jobbade däremot hela flygresan och ansvarade för bilkörningen de sista fyra timmarna, så för egen del blev det ingen sömn under resan.

Vi som reste var jag, Oliver och Tobias Göransson. Jag antar att flesta som läser detta har någorlunda bra koll på både mig och Oliver men Tobias behöver gissningsvis en närmare presentation. Tobias är entreprenören bakom e-handelsbolaget Corlin Eyewear och är precis som jag och Oliver en riktig aktie- och Berkshirenörd. Corlin Eyewear omsätter 6 miljoner kr på rullande 12, säljer solglasögon i premiumsegmentet och växer med omkring 100% per år. Tobbe är en riktigt duktig entreprenör och helt klart ett spännande framtidsnamn att hålla koll på inom svensk e-handel för de som är intresserade av entreprenörskap. 

Day 1

Tobias inledde första dagen starkt genom att köpa frukost på Walmart, och serverade både bacon och Froot Loops till mig och Oliver när vi steg upp. Efter frukosten stack vi i väg på en riktigt nördig roadtrip. Vi åkte till Buffetts hus, McDonalds, Berkshire Hathaway-kontoret, Costco, Walmart, Nebraska Furniture Mart och så vidare.

Det första som skedde när vi kom fram tills Buffetts hus var att Oliver noterade att Buffetts både tomt och hus, som han köpte 1958, var fullt av Axis-kameror. Axis är ju ett svenskt bolag, så det var lite kul. Martin Gren är grundare och VD på Axis, och det var faktiskt Axis som ledde fram till Grenspecialisten som nu är Martin Grens investmentbolag.

Det tog sedan lång tid att hitta till kontoret, som för övrigt ligger på samma gata som Buffetts hus, Farnam Street. Kontoret var en stor besvikelse. Vi letade efter en byggnad med grå fasad vid namn Kiewit Plaza där Berkshire haft sitt kontor sedan 1962, alltså i 60 år. Via Google tog vi dock reda på att Kiewit Plaza både hade bytt namn och färg på fasaden. Sedan några månader tillbaka heter byggnaden Blackstone Plaza och fasaden är numera svart i stället för grå.

Hur som helst, det var häftigt att föreställa sig att Buffett har åkt samma väg till kontoret i 60 år. Vidare var det även coolt att föreställa sig Buffett sittandes på kontoret med sina pappersbuntar med rapporter och såklart massa böcker, och hur mycket han suttit och grubblat på det kontoret vilket har skapat det som Berkshire är idag. Världens i särklass största investmentbolag och världens sjunde största bolaget sett till börsvärde.

Mellan huset och kontoret ligger även ett litet McDonalds där vi passade på att käka lunch givet att Buffett alltid äter sin frukost där. Han beställer alltid någon av tre olika frukostmenyer beroende på hur börsen öppnar, och till frukosten dricker han alltid Cola. Colan står dock redo på kontoret så det är inget han köper på McDonalds (sparad krona). Berkshire har för övrigt varit storägare i Coca-Cola sedan 1988 och var faktiskt också en av de största ägarna i McDonalds under 90-talet.

”If you raise the price of the f***ing hot dog, I will kill you”

Efter detta besökte vi även Costco, dels för att det är ett bolag som Berkshire tidigare har ägt och som framför allt Munger ofta talat varmt om, och dels för att vi var tvungna att testa den ikoniska $1,5-kombo som inkluderar en korv och en läsk som har kostat lika mycket sedan den introducerades 1984. Grundaren Jim Sinegal ska enligt legenden ha hotat en anställd med ”If you raise the price of the f***ing hot dog, I will kill you”. Sedan dess har korven fått något av en kultstämpel. Korven var sjukt nog så pass stor att den gott och väl skulle räcka till en middag. I volym är den gissningsvis mer än dubbelt så stor som en Ikea-korv.

Vi avslutade dagen med några finnar som vi träffade på planet. De fick syn på oss när jag vandrade omkring på planet med min laptop. Jag skrev ”Going to Omaha?” i största möjliga textstorlek på min laptop och tog ett varv runt planet för att försöka fynda ett värdecase när det kom till transporten mellan Chicago och Omaha. Finnarna kände då igen mig och kom senare fram till oss och sade att de följde oss på Twitter, att de var frekventa läsare av det vi skriver och att de var dagliga användare av Quartr – appen som Oliver varit med om grundat. Naturligtvis var de precis som oss supernördiga kring Berkshire, vi kom därför bra överens och bokade in en barrunda i Omaha.

Day 2

Dag två i Omaha var dagen för stämman. Det var tredje gången en av finnarna besökte stämman så vi fick ta del av många värdefulla tips från honom. Finnarna var riktigt hardcore och ställde sig faktiskt i kön redan vid 03:00. Vi gick i stället upp vid 03:00 och satsade på att vara i kön vid 04:00, men jag tror att vi anlände till kön omkring 04:20. Det var på riktigt folk som köade endast för att sälja sina köplatser för 5 000 kr vilket säger en del om evenemanget. Det är också rätt galet att besökarna springer in när dörrarna öppnas för att få bästa möjliga seats. Vakterna skrek då ”Please walk, please walk”, men det var ingen som brydde sig om det.

Vi fick bra platser precis bredvid scenen. Vi satt väl ungefär 30 meter från Buffett och Munger och även VIP-sektionen där bland annat Bill Gates och Tom Cook befann sig. Vi har dock förstått i efterhand att uppstigning vid 03:00 var lite väl aggressivt. Givet att inga kineser hade rest till Omaha för årets stämma på grund av COVID-relaterade lockdowns i Kina var det ”bara” drygt 30 000 besökare på årets stämma. På den förra fysiska stämman som hölls 2019 var faktiskt 20 000 av 40 000 besökare från Kina. Det här var som sagt inget vi visste om. Med facit i hand kunde vi nog ställt oss i kön lite senare och fortfarande fått okej platser.

Stämman var en häftig upplevelse. Den absolut coolaste händelsen var nog när Warren och Charlie kom ut på scen inför en fylld arena med 30 000 fans, och att hela arenan då ställde sig och applåderade innan de hunnit säga någonting – det var ett sådant där magiskt ögonblick som man kommer minnas hela livet.

Ett annat häftigt ögonblick var när Warren berättade gamla anekdoter från när han var tonåring. Han berättade att hans pappa var aktiemäklare när han var ung och han då hade ett omfattande bibliotek med finanslitteratur, och att han hade läst ut hela biblioteket redan som tioåring. Warren berättade även att han hade testat allt möjligt i sin handel tills han var 19 år. Vid 19 års ålder läste han den legendariska boken Intelligent Investor med Benjamin Graham, som brukar benämnas som fadern av värdeinvestering. Han berättade under stämman att en enda rad från Intelligent Investor i kapitel 8 ändrade hela hans syn på investeringar, och att han då förstod att han hade gjort fel fram till dess.

Han citerade inte raden, men jag gissar att det han hade läst handlade om att det är skillnad på värde och pris, och att Mr. Market, som Graham använde som metafor för att förklara marknadspsykologi, ständigt medför att det uppstår felprissättningar. Det är ju också från den här iakttagelsen som Buffetts klassiska citat ”Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful” kommer ifrån.

Trots att man hade läst och hört detta innan så var det verkligen superhäftigt att höra Buffett prata om sin barndom och hur han utvecklats som investerare live inför en publik på 30 000. På tal om detta så köpte ju Berkshire aktier för ungefär 50 miljarder dollar i första kvartalet. Troligtvis köpte de för så mycket nu när risksentimentet är på botten givet situationen i Ukraina. Ett klassiskt Berkshire-move.

Det var en mängd kända namn på stämman. Som tidigare nämnt var Bill Gates och Tom Cook på plats. Jag lyckades faktiskt smälla av en selfie med Cook vilket jag ser som en enorm bedrift. Utöver Gates och Cook var även Morgan Housel, Chuck Akre, Fred Liu, Dennis Hong, Li Lu, Guy Spier, William Green och Jeff Gramm med mera på plats. Det var också många författare som skrivit om Berkshire som var på plats och sålde signerade exemplar av sina alster. Vi fick också äran att träffa några svenskar som jobbar på Redeye, som driver podden Investing By the Books by Redeye, som jag varmt kan rekommendera.

Redeye-killarna, Eddie Palmgren och Niklas Sävås, fixade inbjudan för oss till Jeff Gramms houseparty senare på kvällen, som han tydligen kör varje år efter stämman. Jeff är väl mest känd för att ha skrivit boken Dear Chairman och för hans New York-baserade fond som har omkring 2,5 miljarder SEK i förvaltat kapital. På festen träffade vi även Johannes Arnold som har grundat det New York-baserade investmentbolaget Nordstern Capital. Han äger faktiskt både Embracer och Evolution och har skrivit en del publikt om sin syn på båda bolagen. Det är väl därför man kände till honom. Både jag och Oliver har dessutom skrivit med honom via DM tidigare på Twitter. Det var därför lite lustigt att springa på honom på ett houseparty någonstans i Omaha.

Vi klickade snabbt bra med Johannes vilket resulterade i att vi åkte vidare till Hilton för några drinkar. Johannes ville faktiskt bjuda oss på drinkar i hans lägenhet på Manhattan när vi var i New York, men inbjudan kom tyvärr lite sent. Vi tackade därför artigt nej. Jäkligt skoj hur som helst. Berkshire-eventet är verkligen the place to be för att knyta kontakter.

På Hilton satt William Green, Guy Spier och Li Lu vid ett av borden. Då blev man naturligtvis lite star struck igen. William Green är mest känd för att ha skrivit boken Richer, Wiser Happier som jag starkt kan rekommendera. Guy Spier har skrivit boken The Education of a Value Investor och förvaltar även en fond på 350 miljoner dollar. Li Lu har grundat Himalaya Capital och är ju faktiskt Charlie Mungers vänstra hand (Warren är såklart Charlies högra hand). Li Lu träffade Charlie genom en gemensam vän i slutet på 90-talet efter att Li Lu hade tagit sin examen från Columbia. De kom snabbt överens och behöll kontakten och diskuterade ofta investeringsidéer. Några år senare, närmare bestämt 2004, blev Munger investment partner till Li Lu och valde att placera en del av sitt kapital i hans bolag. Charlie har tidigare sagt att den enda han litar på vad gäller att förvalta hans kapital förutom Buffett är just Li Lu. Li Lu är med andra ord en av de absolut största namnen i finansbranschen globalt, så det var riktigt coolt att få gå fram och säga hej.

För er som läser detta kan jag starkt rekommendera att åka till Omaha och besöka stämman – det var verkligen en upplevelse. Just i dessa tider när börsen har en riktigt sur period är det även extra intressant att studera Warren och Charlie och deras eviga visdom.

"If you can't stomach 50% declines in your investment you will get the mediocre returns you deserve."

 - Charlie Munger