Nettoomsättningen i det andra kvartalet uppgick till 202,7 MSEK (203,9), en minskning med cirka 0,6 procent y-o-y. Minskningen var främst hänförligt till en låg leverans av InfraCom Connect. EBIT-marginalen uppgick till 7,2 procent (12,2), vilket innebar en EBIT om 14,6 MSEK (24,9).
Utmanande kvartal
Kvartalet präglades av en låg leverans av InfraCom Connect, vilket påverkade såväl nettoomsättning som lönsamhet. Trots att InfraCom tillträtt ytterligare förvärv sedan jämförelsekvartalet Q2’23 kunde inte detta kompensera för tappet. Utöver detta påverkades försäljning och lönsamhet negativt av churn inom IT-drift, svagare konjunktur och en icke-förnyad offentlig upphandling.
Lönsamhet
EBIT-marginalen var väsentligt lägre i jämförelse med samma kvartal föregående år och låg fortsatt långt under InfraComs finansiella mål. EBIT-marginalen påverkades negativt av bland annat periodiserings-effekter som påverkade med -0,5 procent, men den primära anledningen var ökade kostnader och minskade intäkter. InfraCom har startat ett åtgärdsprogram för att minska kostnaderna och stärka lönsamheten. Organisationen ska minska med ett trettiotal tjänster, två lokalkontor stängas ner och två kontor slås ihop. En översyn av samtliga verksamheter har också påbörjats. Vid full effekt innebär detta en kostnadsbesparing om cirka 6,0 MSEK per kvartal från årsskiftet.
Outlook
Vi väljer att göra flera justeringar i våra estimat framåt, då InfraCom står inför större utmaningar än vad vi estimerat. Vår tro är att InfraCom kommer att överkomma utmaningarna, men att det kommer att ta tid och att 2025 kommer bli ett år med fokus på organisationen och att stärka lönsamheten. Den svaga aktieutvecklingen under året tror vi dock ger en intressant möjlighet för den långsiktiga investeraren. I vårt huvudscenario ser vi en uppsida om cirka 42,7 procent med en CAGR om 13,8 procent för 2026E. Det finns en option att InfraComs åtgärder kommer att stärka lönsamheten snabbare än vad vi räknat med, vilket skulle ge en större uppsida i aktien.